Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Στις σκοτεινές αίθουσες - Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (1-7 Νοεμβρίου)

Ο James Bond επιστρέφει και γιορτάζει τα 50 χρόνια κινηματογραφικής ζωής, τέσσερα ζευγάρια στην Αθήνα της κρίσης διασταυρώνονται αναπάντεχα, μυστηριώδη πλάσματα εξαφανίζουν επιστήμονες, μία πέτρα… χορεύει, πέντε ηλικιωμένοι συγκατοικούν, ενώ η κάμερα του Banksy εξερευνά την τέχνη του δρόμου και η Τίνκερμπελ επισκέπτεται το Δάσος του Χειμώνα. Κάπου εκεί, ο Όρσον Γουέλς σκηνοθετεί αριστουργηματικά τον «Ξένο».


Skyfall
Αμερικανο-βρετανική ταινία σε σκηνοθεσία του Σαμ Μέντες με τους Τζούντι Ντεντς, Ρέιφ Φάινς, Ντάνιελ Κρεγκ, Άλμπερτ Φίνει, Χαβιέ Μπαρδέμ, Ναόμι Χάρις, Μπεν Γουίσο και Μπέρενις Μάρλο
Περιπέτεια (2012), Διάρκεια: 143'
Ο James Bond «επιστρέφει» για τη νέα του περιπέτεια και γιορτάζει τα 50 χρόνια ζωής των ταινιών του. Στο «Skyfall», το σενάριο του οποίου ανήκει στους Neal Purvis, Robert Wade και John Logan, ο Bond αναλαμβάνει να εξουδετερώσει την απειλή που κυριεύει την ΜΙ6, η οποία «πολιορκείται» τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Η αποστολή αυτή έχει προσωπικό κόστος για τον Bond και απαιτεί την εξέταση του σκοτεινού παρελθόντος και ιδιαίτερα του μυστηριώδους Silva με τα ανεξιχνίαστα, ως τώρα, κίνητρα. Ο Σαμ Μέντες που υπογράφει τη σκηνοθεσία, τολμάει να μας «ξεδιπλώσει» τις πιο βαθιές και αντικρουόμενες πτυχές της προσωπικότητας του 007, προσφέροντας στους θεατές συναρπαστική δράση αλλά και το πιο πλήρες ψυχολογικό προφίλ του ήρωα μέχρι σήμερα.



Η Πόλη των Παιδιών
The City of Children

Ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππαμε τους Κίκα Γεωργίου, Γιώργο Ζιόβα, Βασίλη Μπισμπίκη, Αννα Καλαϊτζίδου και Δημήτρη Κοτζιά
Δραματική (2011), Διάρκεια: 96'
Στην Αθήνα της κρίσης, παρακολουθούμε τέσσερις ιστορίες ζευγαριών να εκτυλίσσονται σε μία μέρα και να διασταυρώνονται αναπάντεχα. Οι ιστορίες αφορούν τον ερχομό των παιδιών, με την εγκυμοσύνη να συγκρούεται με τη ζωή των ζευγαριών και την τύχη να αναλαμβάνει καθοριστικό ρόλο.



The Dinosaur Project
Βρετανική ταινία σε σκηνοθεσία του Σιντ Μπένετ με τους Ματ Κέιν, Νατάσα Λόρινγκ, Ρίτσαρντ Ντίλειν και Πιτερ Μπρουκ
Περιπέτεια Φαντασίας (2012), Διάρκεια: 83'
Η αποστολή με επικεφαλής τον διάσημο εξερευνητή Τζόναθαν Μάρτσαντ εξαφανίζεται, όταν το ελικόπτερο που τη μεταφέρει συντρίβεται στο μέσο της ζούγκλας του Κονγκό. Δύο ψαράδες βρίσκουν σε ένα ποτάμι, ένα σακίδιο το οποίο περιέχει οπτικοακουστικό υλικό που «αφηγείται» την ιστορία της εξαφάνισης της αποστολής και μας γνωρίζει μυστηριώδη πλάσματα και ανεξερεύνητα μέρη που μέχρι τώρα νομίζαμε ότι ανήκουν στο παρελθόν.



Encardia, η Πέτρα που Χορεύει
Encardia, the Dancing Stone

Ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία του Άγγελου Κοβότσου
Ντοκιμαντέρ (2012), Διάρκεια: 80'
Η ταινία αυτή μας «ταξιδεύει» στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας μέσα από τη μουσική του ελληνόφωνου μουσικού συγκροτήματος Encardia. Παρουσιάζονται, υπό μορφή ντοκιμαντέρ, τα δύο βασικά πολιτισμικά στοιχεία του τόπου, τα «γκρίκο», ένα αρχαιοελληνικό γλωσσικό ιδίωμα με προσμίξεις ιταλικών λέξεων που μιλιέται στις περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα και της Καλαβρίας στη Νότια Ιταλία μέχρι σήμερα, και την ταραντέλλα πίτσικα, μία παραλλαγή του γνωστού ιταλικού χορού με υποτιθέμενες μαγικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Μία ευκαιρία να γνωρίσουμε τον σημαντικό πολιτισμό του ιταλικού νότου.



Κι Αν Ζούσαμε Όλοι Μαζί;
Et Si on Vivait Tous Ensemble?

Γαλλο-γερμανική ταινία σε σκηνοθεσία του Stéphane Robelin με τους Γκι Μπεντός, Τζέραλντιν Τσάπλιν, Πιέρ Ρισάρ, Τζέιν Φόντα και Κλοντ Ρις
Κωμωδία (2011), Διάρκεια:96'
Η ιστορία μιας αστείας και παράξενης συγκατοίκησης μεταξύ πέντε ηλικιωμένων φίλων που δεν «το βάζουν κάτω» στα 75 τους και αποκλείουν ως εναλλακτική τον οίκο ευγηρίας. Έτσι αποφασίζουν να ζήσουν μαζί σ' ένα σπίτι, ξεκινώντας μια θαυμάσια περιπέτεια, καθώς κάνουν αναδρομή στο παρελθόν και «συναντούν» ευχάριστες μνήμες από τις καλές εποχές τους. Οι διαφορετικοί χαρακτήρες τους και οι ενδιαφέρουσες προσωπικότητές τους, θα «συγκρουστούν» και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό. Μαζί με την παρέα των πέντε φίλων, μένει κι ένας Γερμανός φοιτητής εθνολογίας, προκειμένου να μελετήσει τον υπερήλικο πληθυσμό της Γαλλίας.



Exit Through the Gift Shop
Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο

Μία από τις πιο αποκαλυπτικές και ενδιαφέρουσες περιγραφές του φαινομένου της Street Art (τέχνη του δρόμου) μέσα από τη «ματιά» της κάμερας του Banksy, του πιο σπουδαίου εκπροσώπου της σύγχρονης τέχνης και καλλιτέχνη γκράφιτι με έργα σε τοίχους κάθε γωνιάς του κόσμου. Ειλικρινής καταγραφή της καθημερινότητας της τέχνης και της σύγκρουσής της με τη φήμη και τα χρήματα από τη μία, και το «βανδαλισμό» από την άλλη. Χωρίς περιορισμούς και με σκηνοθετική τόλμη, ο Banksy «αντιμετωπίζει» την αστική μιζέρια αποδομώντας την δημιουργικά και παρουσιάζοντας στους θεατές, τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του δρόμου.
Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, απέσπασε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στα Independent Spirit Awards αλλά και στα φεστιβάλ του Τορόντο, του Βανκούβερ, του Όστιν και του Σαν Ντιέγκο. Επίσης «φιλοξενήθηκε» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας όπου είχε τεράστια επιτυχία.



The Stranger
Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Όρσον Γουέλς με τους Έντουαρτ Ρόμπινσον, Λορέτα Γιανγκ, Όρσον Γουέλς και Φιλίπ Μεριβάλ.
Δραματική/Φιλμ Νουάρ (1946) Διάρκεια: 95'
Η δραπέτευση ενός γερμανού εγκληματία πολέμου, διαταράσσει μία φαινομενικά ήσυχη μικρή κοινότητα στην Αγγλία και ανατρέπει τις ζωές των ηρώων για πάντα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για σχέδιο κυβερνητικών πρακτόρων, προκειμένου να πιάσουν και άλλους καταζητούμενους που κρύβονται. Ο δραπέτης βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι του καθηγητή Ράσκιν, ο οποίος αποδεικνύεται πρώην συμπολεμιστής του και νιώθει να απειλείται από την παρουσία του. Έτσι, ο καθηγητής αποφασίζει να σκοτώσει το δραπέτη και να κρύψει το πτώμα του. Ωστόσο, όμως, ο κυβερνητικός πράκτορας που βρισκόταν πίσω από το σχέδιο της δραπέτευσης, εντοπίζει τον Ράσκιν και τον παρακολουθεί στενά, «ξεγυμνώνοντας» τη ναζιστική του σκέψη και εκθέτοντάς τον στη νεαρή γυναίκα του. Ο Ράσκιν αρχίζει να «φλερτάρει» με την παράνοια και οδηγείται σε μοιραίες και καταστροφικές πράξεις. Η «τολμηρή» σκηνοθεσία του Γουέλς καταφέρνει να αποδώσει τον φόβο και τον τρόμο που καταλήγουν στον απόλυτο παραλογισμό, μέσα από έντονες σκιάσεις και ημιφωτισμούς σκηνικών.



Secret of the Wings
Τίνκερμπελ: Το Μυστικό των Νεραϊδοφτερών
Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Πέγκι Χολμς, μεταγλωττισμένη με τις φωνές των Αφροδίτης Αντωνάκη, Αλεξάνδρας Λέρτα, Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, Ιωάννας Πηλιχού, Κατερίνας Τσάβαλου, Φαίης Ζαφειράκου, Λίνας Σακκά και Γιούλικας Σκαφιδά
Animation (2012), Διάρκεια: 92'
Η Τίνκερμπελ επισκέπτεται το Δάσος του Χειμώνα, παρά τον κίνδυνο που κρύβει για τα φτερά της, και ανακαλύπτει ένα μαγικό κόσμο όπου συμβαίνουν καταπληκτικά πράγματα. Εκεί, γνωρίζει την Κυάνεια και θα ξεκινήσει μία υπέροχη φιλία με πολλές εκπλήξεις και για τις δυο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου